Ranko Rajović

Ranko Rajović, specijalist je interne medicine, magistar neurofiziologije te doktor sportskih znanosti. Autor je NTC programa učenja koji se provodi u 17 država, a u 7 je akreditiran od strane Ministarstva obrazovanja. Osnivač je Mense u 5 država, a od 2002. godine je i član odbora međunarodne Mense za darovitu djecu (predsjednik 2010. – 2012. godine). Suradnik je UNICEF-a te je dobio priznanje međunarodne Mense (MERF – Mensa education and research foundation) za intelektualni doprinos društvu (2015). Radi na pedagoškom fakultetu u Kopru u Sloveniji, te je gostujući profesor na nekoliko Sveučilišta. Autor je knjiga: IQ djeteta-briga roditelja, Razvoj inteligencije kroz igru i Učenje je igra, koje su objavljene u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Italiji i Slovačkoj.

ŠTO OČEKIVATI NA PREDAVANJU: Jesu li nam djeca spremna za poslove budućnosti?

Od deset najtraženijih zanimanja na svijetu, čak devet nije postojalo ili je nastajalo prije deset godina. To zapravo znači da spremamo djecu za zanimanja koja još ne postoje. Isto tako moramo uzeti u obzir da poslovi koji podrazumijevaju automatiziran način rada uskoro nestaju, te da raste broj poslova koji zahtijevaju sposobnost rješavanja problema i integraciju znanja.

Imajući to na umu, priroritet treba biti učenje djece da misle, a ne da uče napamet, što ipak iziskuje angažman svih odgovornih društvenih struktura koje se bave obrazovanjem i pripremom djece za tržište rada.

Po anketama u prvom razredu 95% djece voli ići školu. U drugom razredu taj postotak je sličan, dok već u trećem razredu postotak pada do 60-70% u različitim sredinama. U trećem razredu prvi put dolaze ozbiljnije i kompleksije lekcije, kao i pjesmice koje moraju naučiti napamet. Ukoliko učenje nije u skladu s fiziologijom mozga, dijete je u stresu, što negativno utječe na samopouzdanje i uspjeh u školi.

Jedino ako im je učenje poput igre, zanimljivo, otkrivajuće, ako nauče misliti svojom glavom, povezivati informacije, pronalaziti kreativna rješenja I imaju znanje koje je funkcionalno, možemo sa sigurnošću reći da smo napravili sve kako bismo ih spremili za poslove budućnosti koji ih čekaju.

Podijeli predavača