Dave Ulrich: „Najveća vrijednost koju HR može dati jest stvoriti organizaciju koja će biti uspješna”

‘Otac modernog HR-a’, gostujući na 8. HR days konferenciji, održao je upečatljivo predavanje o ulozi ljudskih potencijala u današnjim, promjenjivim okolnostima.

Na trenutak smo već posumnjali da je nešto pošlo po krivu i da će baš Njegovo predavanje biti ono koje će razotkriti sve opasnosti koje sa sobom nosi organiziranje online konferencije.

Dotad smo sasvim uspješno izbjegavali sve prepreke i tehničke izazove koji su nam se našli na putu, sva prethodna javljanja predavača prošla su ‘kao po špagi’, ali, i to je općepoznata stvar, sudbina se voli poigrati s nama i pokvariti nam planove u najnezgodnijem trenutku!

Voditeljica Antonija Mandić je, kao i toliko puta do tada, sjajno odradila uvertiru i najavila posljednjeg predavača prvog dana HR Days konferencije, no na njeno pitanje „Dave, do you hear me”, odgovorila je – tišina.

Umjesto ‘Oca modernog HR-a’, na našim ekranima mogli smo vidjeti samo najavu njegova predavanja ‘Value Creation Through HR: Why is this the great time to be in HR?’. 

Jer, sudbina i njena igra s nama, zar ne?
Vrijeme izazova? Apsolutno! Ali, istovremeno i vrijeme mogućnosti
Srećom, nakon nekoliko strepnjom ispunjenih minuta (koje su, iz našeg kuta djelovale poput nekoliko sati) Dave Ulrich se konačno pojavio pred nama. Vedar i nasmijan, spreman povesti nas na putovanje svijetom ljudskih potencijala kojim on desetljećima tako vješto kroči. Ma što kroči, maršira!

U znak isprike na zavrzlami do koje je doveo nesporazum oko satnice i točnog početka njegova predavanja, odmah nas je uz rečenicu ”kako je ovo savršeno vrijeme za rad u ljudskim potencijalima”, koja će postati lajtmotiv cijelog predavanja, pozvao na’virtualni ‘ulazak’ u njegov dom.

Pokazujući slike članova svoje obitelji i prepričavajući trenutke koji su prethodili nastanku tih istih fotografija, Dave je istaknuo razočaranje što nije mogao doći u Hrvatsku i održati predavanje uživo, pred publikom u Rovinju, ali je istovremeno naglasio zadovoljstvo „što nas može ugostiti u svom domu“.

Prilika je to koja mu se rijetko pruža, ističe.

Upravo u toj spoznaji, o pruženim prilikama i izazovima, treba pronaći smisao unutar ove neobične situacije koja je snašla svijet u 2020. godini jer, ponovimo to još jednom, „ovo je savršeno vrijeme za rad u ljudskim potencijalima“.

Prema Daveu, svaki moderan HR-ovac prije nego li krene s osmišljavanjem određene poslovne strategije mora si postaviti pitanje ‘Koja bi bila najveća vrijednost koju HR danas može dati zaposlenicima?’.

„Uobičajeni odgovori kao što su ‘stvaranje osjećaja pripadnosti’ ili ‘okruženje u kojem zaposlenik može rasti’ u suštini nisu pogrešni, ali jedini odgovor koji u trenutnim okolnostima nudi sveobuhvatno rješenje je ponešto drugačiji. Naime, najveću vrijednost koju HR profesionalci danas pružaju zaposlenicima jest – stvaranje organizacije koja je uspješna na tržištu”, tvrdi Ulrich.

Kako pojašnjava, s obzirom na činjenicu da živimo u svijetu nesigurnosti, u kojem ljudi svakodnevno ostaju bez posla (a nerijetko i bez nade) „najvažnija stvar koju tvrtka može napraviti za svoje radnike jest biti uspješna na tržištu i širiti osjećaj sigurnosti među njima”, a HR tu mora dati svoj doprinos i iskoristiti priliku koja mu je pružena.
Sagledavanje stvari isključivo iz našeg kuta nije dovoljno
No, kako to učiniti?

„Prije svega, moramo shvatiti kako vrijednost znanja, vještina i beneficija definira primatelj, a ne pošiljatelj“, tvrdi Dave. Drugim riječima, moramo se staviti ‘u kožu’ naših zaposlenika da bismo u potpunosti razumjeli što oni traže od nas. Promatranje stvari isključivo iz naše perspektive jednostavno nije dovoljno.

Nadalje, u svakom trenutku moramo biti svjesni vanjskih uvjeta poslovanja i okolnosti koje nas okružuju. To podrazumijeva iskorak iz naših ‘mikro svijetova’ u kojima inače obavljamo posao i sagledavanje šire sliku, jer jedino tako ćemo doista spoznati rješenje koje nam je potrebno.

Također, moramo služiti svim dionicima, naglašava Dave.

„To znači da u obzir ne smijemo uzimati samo naše zaposlenike, nego i menadžment, dioničare, korisnike i klijente. Svi oni su dio priče koja čini naše poslovanje uspješnim ili promašenim“, upozorava.

Naravno, uvijek je mudro naš tim osnažiti istinskim talentima.

„Teška vremena zahtijevaju doprinos izuzetnih pojedinaca, a uloga HR-a je prepoznati upravo takve zaposlenike u našim redovima, ali i privući one koji donose novu vrijednost.“

I na koncu svega, neophodno je stvoriti pravu organizaciju, naglašava Dave.

„Vi u Hrvatskoj volite nogomet stoga ću se poslužiti usporedbom sa svijetom nogometa. Znate li koliko često najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u nogometu dolazi iz ekipe koja je osvojila trofej namijenjen pobjedniku? U svega 20 posto slučajeva. Tako je, tek svaka peta najbolja reprezentacija na svijetu je u svojim redovima imala najboljeg strijelca, a ta spoznaja se lako može preslikati na poslovno okruženje“, ističe Dave i dodaje da time nikako ne želi omalovažiti ulogu pojedinačnog talenta.

„Da, talent je važan, u to nema sumnje. Međutim, dobra organizacija, u kojoj svatko zna što radi a radna zaduženja su temeljena na sposobnostima igrača/zaposlenika će uvijek odnijeti pobjedu u odnosu na ekipu/tvrtku koja svoj uspjeh bazira isključivo na sposobnostima svojih članova bez da im je ponudila čvrste i kvalitetne okvire u kojima će djelovati”.

A kad već pričamo o okvirima, vrijedi naglasiti kako si oni danas više nego ikad prilagodljivi i promjenjivi, a njihov konačni izgled – veličina, boja i oblik- nalazi se u rukama HR profesionalaca.

Hoćemo li tu priliku iskoristiti i neke nove, bolje okvire dizajnirati na način da u njih stanu slike prepune sretnih i nasmiješenih lica, baš poput onih kakva se nalaze na slikama u Daveovom uredu, u potpunosti je na nama.

I zato, još jednom za kraj, ovo je savršeno vrijeme za rad u HR-u!