Jesmo li spremni za novi način života i rada?

„Želim vas upoznati s vašim životom. To je svijet konstantnog rada gdje iz dana u dana ‘lovimo svoj vlastiti rep’, a sve kako bi kompanije ostvarile veći profit i postale sve konkurentnije na tržištu rada. Od nas se svaki dan očekuje sve više. Moramo probijati svoje granice, a zadaci samo pristižu“ , s ovom uvodnom pričom keynote govornik Ronan Harrington, na ovogodišnjoj HR Days konferenciji, započeo je svoje predavanje na temu „The 3Ms: a New Model of Sustainable Performance“.

Svi smo mi svjesni stvarnosti u kojoj živimo, objašnjava Ronan, no pod koju cijenu ćemo nastaviti živjeti na takav način i do kada, pitao nas je. Zbog užurbanog načina života, koji je prožet svakodnevni stresom, ne čudi činjenica da sve češće dolazimo do burnouta.

„Preopterećeni smo sastancima, nemamo vremena za dublji, studiozniji i kompletniji rad. Posao nam se u potpunosti stopio s privatnim životom, sve češće radimo u večernjim satima i izvan radnog vremena. Multitasking nam je postao najbolji prijatelj, a na kraju dana više ne znamo koji su nam zadaci prioritetni, a koji ne“, dodao je.

Takav način života pretvorio nas je u hrčke, zarobljene u vlastitom kolutu iz kojeg ne možemo izaći.

Kako bi prividno smanjili ili ublažili stres zaposlenika, kompanije su u posljednjih nekoliko godina počele uvoditi različite well-being benefite. No, prema riječima Ronana, to su samo kozmetičke korekcije. Pravi izlaz i našeg ‘kaveza’ krije se u jednoj, posve novoj metodi nazvanoj 3M – mehanizam, mindset i modeliranje.

Mehanizam predstavlja stvaranje organiziranog sustav unutar kojeg će biti točno propisano vrijeme za svaki segment posla. Primjerice, tri sata u danu rezervirana su za sastanke, dva za tekuće poslove, a ostatak vremena ostavljen je za normalniji rad, promišljanje i kreiranje novih ideja. Mindset, se naravno odnosi na stvaranje zajedničke svijesti o važnosti i nužnosti takvog sustava, dok modeliranje predstavlja onaj ključni faktor bez kojeg cijela ova metoda ne bi funkcionirala. Naravno, riječ je o stvaranju uzora svim zaposlenicima koji mora krenuti od vrha kompanije.

Uvođenje ovog modela bez prave i valjane dosljednosti ili pridržavanja svih njegovih točaka nema smisla. Ako stvarno želimo promijeniti svoj način rada, moramo biti dosljedni, a najveće promjene moraju doći od vrha kompanije. U protivnom bi mogli izgubiti ono najvrijednije, a to je naše zdravlje“, zaključio je Ronan.

Podijeli ovu objavu