Zdravko Petanjek

Zdravko Petanjek redoviti je profesor anatomije i neuroznanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik je Katedre za anatomiju i kliničku anatomiju. Područje njegovog znanstvenog djelovanja je temeljna medicina – neuroznanost, a uže područje rada je neuroanatomija čovjeka i razvojna neurobiologija, te istraživanja neuralne podloge viših kognitivnih funkcija.

Aktivno je sudjelovao u realizaciji 5 međunarodnih projekta i 5 projekata Ministarstva znanosti. Bio je voditelj 2 domaća projekta Ministarstva znanosti RH. Trenutno je voditelj projekta Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom Neuralna osnova viših spoznajnih funkcija. Autor je brojnih publikacija objavljenih u vodećim svjetskim neuroznanstvenim časopisima, a jedan od uvršten među top 1% najcitiranijih radova u području neuroznanosti u 2014. godini.

Više od 4 godine proveo je na usavršavanju u neuroznanstvenim institutima u Nizozemskoj i Francuskoj, a također surađuje s nekoliko vodećih svjetskih neuroznanstvenika. Osim znanstvene i nastavne aktivnosti izrazito je aktivan u popularizaciji neuroznanosti, te je bio i sudionik u znanstveno-obrazovnom serijalu HTV-a. Dobitnik nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u području medicinskih znanosti u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu.

Podijeli predavača