HR Work Day

HR Work DAY su radionice koje smo počeli održavali početkom godine u terminima jedanput mjesečno. Kako prošle godine zbog epidemiološke situacije nismo mogli održati HR Days konferenciju uživo, nedostajalo nam je učenje i druženje s vama te smo ovim radionicama željeli pokrenuti interakciju u manjim grupama. Debra Corey, Company values

Krenuli smo u veljači s Debrom Corey, našom predavačicom s prošlogodišnje HR Days konferencije. Debra Corey vrlo je iskusna i nagrađivana stručnjakinja iz područja upravljanja ljudskim potencijalima, autorica 3 knjige, a nedavno se pronašla u top 101 globalnih influencera u području angažiranosti zaposlenika. Njezin pristup radu pomalo je buntovnički, a sve u svrhu pomicanja granica, izazivanja ‘statusa quo’ što na kraju zaista i utječe na veću angažiranost zaposlenika.

Debra je s nama podijelila mnoga znanja i iskustva, a saznali smo i četiri razloga zašto su vrijednosti za tvrtku važne; pomažu nam postići misiju, vodilja su za odluke i radnje, pomažu nam u fleksibilnosti i daju nam izvjesnost i komfor u izazovnim vremenima.
Dobre vrijednosti tvrtki trebaju biti sluga naše misije, specifična za našu tvrtku i kao takva se moraju moći živjeti i voditi nas k našem cilju. Vrlo je važno da su vrijednosti kratke, lake za razumjeti, relevantne, jedinstvene, pamtljive i djelotvorne. Debra nam savjetuje da otkrijemo vrijednosti na sljedeći način: napišemo ih na zid, okupimo se oko stola kako bi ih zajedno prošli i nositi te vrijednosti doma kao svoje vlastite.

“The journey to discover our true values involves looking at what we already say, what we already do, what we already believe, and what we want and need to protect”, citat je iz Debrine knjige Bringing Youz Values Out to Play.

Sad kad znamo kako sve vrijednosti postaviti, postavlja se pitanje kako osigurati da se one u tvrtki zaista i provode? Pobrinite se za to da vaši zaposlenici znaju što su i koje su vrijednosti i što te vrijednosti znače (i to za firmu, za njegov tim i za njih osobno). Uvijek vodite računa da vrijednosti ugradite u sve što činite. Hrvojka Kutle, Kako da nam vlastite super-moći budu saveznici

U ožujku i danima uoči proljeća Hrvojka Kutle nam je pripremila radionicu usmjerenu na samorazvoj iliti self-leadership u kojoj smo imali priliku napraviti kratku ‘inventuru’ vlastitog života, promisliti o svojim vrijednostima i postaviti ciljeve.
Hrvojka Kutle, predsjednica je Udruge U4HR, profesorica psihologije, HR professional, Co-Active coach, mentor/trener leadership vještina i trener coaching vještina.

Naučila nas je da promjene počivaju na ljudima, iako im ljudi baš i nisu skloni. Čak su i željene promjene teške i zahtjevne, a neželjene svakako utječu na naš doživljaj stresa. One traže ulaganje energije, promjenu navika, učenje novog i otpuštanje starog. Ali mi smo oni koji imaju mogućnost izbora. Da li da ostane sve kako je, bez promjena ili da idem naprijed, da probam…?

Kako je i sam Charles Darwin rekao: „Ne preživljavaju ni najjači, ni najpametniji, već oni koji se najbolje prilagođavaju promjenama.“

Izaberite promjenu! Prihvatite ju, prepoznajte, preoblikujte, razumijte i kreirajte sami svoje uvjete!

Prošlost je potrebno razumjeti, zatvoriti, pomiriti se i otpustiti. Hrvojka nam je dala super recept kako se riješiti loših i nepoželjnih uspomena: Prvo im dajte materijalni oblik i težinu te ih vežite na papir – i to na papir stvoren baš za tu vrstu uspomena WC papir. Kad ste ih materijalizirali bacite ih tamo gdje i pripadaju: u toalet! I kako se i priliči… povucite vodu, operite ruke…Nasmiješite se i krenite dalje!

Sadašnjost je ona s kojom moramo upravljati jer se tu događa razvoj novih navika i usvajanje. A šta su navike? One su ponavljajući, nesvjesni uzorak ponašanja stečen učestalim ponavljanjima iliti autopilot na kojem mi živimo najmanje oko 47% budnog vremena (do 90%). Važne su jer omogućuju uštedu energije te olakšavaju donošenje odluka. Za biranje navike izaberite Mindfulness. To je svjesnost sadašnjeg trenutka, ovdje i sada, vaša usmjerenost na disanje te misli, osjećaje i tjelesne senzacije. Razmislite o navikama, koje su to, kako rade za vas, da li ih želite promijeniti i da li ih možete lako promijeniti?

Nađite balans ili ravnotežu. Budite sami sebi na prvom mjestu!

Praktične stvari za svaki dan koje nam je Hrvojka ostavila kao podsjetnik:

  • Konzumirajte vijesti maksimalno 2x dnevno
  • Imajte strukturu dana
  • Fokusirajte pažnju – birajte teme razgovora
  • Njegujte odnose s drugim ljudima
  • Budite optimistični i smijte se!
  • Iskopčajte se!
  • Igrajte za pobjedu, s namjerom!
  • Budite u prirodi

Katarina Pavliša, Stres kao prijatelj

Travanj nam je pripremio HR work DAY radionicu u kojoj smo s Katarinom Pavlišom prošli kako gledamo na stres.
Katarina Pavliša je profesionalni Mindfulness i NLP Master Trener, Mental i Business Coach te stručnjakinja za upravljanje ljudskim potencijalima čime se bavi preko dvadeset godina.

Za početak smo se zapitali kako gledamo na stres? Je li on za nas štetan i trebamo ga izbjegavati,

smanjivati i upravljati njime? Iscrpljuje li naše zdravlje, učinak i produktivnost, koči li razvoj našeg učenja i razvoja? Ili nam je zapravo koristan i trebamo ga prihvatiti, iskoristiti i prigrliti? Možda on svemu navedenom čini zapravo dobro?

Način razmišljanja o stresu utječe na naša ponašanja, a time i na rezultate!

Što se događa kao reakcija na stres? Srce vam brže kuca, tijelo se znoji, ubrzava se disanje. Mentalno ste usredotočeni na izvor stresa. Osjećate se uzbuđeno, energično, tjeskobno, nemirno, ljuto, spremno za akciju. Kako reakcija pomaže? Potrebno je suočiti se sa izazovom koji usredotočuje pažnju, pojačava osjetila, povećava motivaciju i mobilizira energiju.

Donosimo vam neke od praktičnih metoda kako da nam stres postane prijatelj koje nas je Katarina naučila:

  1. Kreirajte korisni stres mindset, promjenom percepcije stresne reakcije kako smo gore naveli u primjeru
  2. Maknite vanjske distrakcije i vježbajte MINDFULNESS svjesnost svih čula tzv. 5-4-3-2-1 praksu (obratite pozornost na svjesno disanje, nabrojite 5 stvari koje možete vidjeti, 4 stvari koje možete osjetiti, 3 stvari koje možete čuti, 2 stvari koje možete namirisati i 1 stvar koju možete okusiti)
  3. Prakticirajte duboki udah i glasan izdah
  4. Vratite vaš sustav u ravnotežu na način da prakticirate trbušno disanje ili Box disanje (4 sekunde udah, 4 sekunde zadržite dah, 4 sekunde izdah i ponovno 4 sekunde zadržite dah. To ponovite par puta)
  5. Energizirajte se tako da napravite kvalitetnu pauzu

Žana Goić Petričević, Kako voditi promjenu u složenim i neizvjesnim vremenima

Našu posljednju radionicu u ovom ciklusu, prije nego nastavimo na HR Days konferenciji u rujnu, vodila je Žana Gojić Petričević, leadership executive coach, team coach i trener.

Vremena su odavno složena i neizvjesna. U posljednjih godinu dana samo su postala dodatno složena i dodatno neizvjesna. I dok eventualno imamo vlastitu dilemu ili vodimo s drugima debate oko povratka na „staro normalno“ ili prihvaćanja „novog normalnog“, promiče nam trenutak shvaćanja da nam je sada na raspolaganju „novo moguće“. Da bismo iskoristili puni potencijal „novog mogućeg“, potrebno je vidjeti potencijal promjene u sebi, u odnosima s drugima i u svijetu koji nas okružuje. „Novo moguće“ traži game changere koji su spremni preuzeti odgovornost za svoju realnost, riskirati za njezinu promjenu i preispitati značenje vlastite hrabrosti, svjesnosti, stavova i integriteta. Na ovoj smo radionici potaknuti promišljanja polaznika u tom smjeru i definirali konkretne korake prema ostvarenju potencijala njihovog „novog mogućeg“.

Zvijezda vodilja koju nam je Žana postavila, a o kojoj ćete uskoro moći više čitati u njenoj knjizi koja izlazi u lipnju, je S.O.U.L. (duša).

S kao Self. Zapitajte se koju priču govorite sebi o sebi? Imajte na umu da vi birate koju ulogu preuzimate; žrtve, pobjednika ili kreatora.

O kao Other. Uvijek smo u odnosu s nekim ili sa sobom. Ovdje se treba pitati što ja to točno slušam kada drugi pričaju i šta čujem? Žana nas je naučila da promijenimo mindset i počnemo paziti kako govorimo na primjeru kad nekome odgovaramo s „DA, ali…“ ili „DA, i…“. Razmislite koliko taj ALI drugačije zvuči i koliko ima otpora u sebi.

U kao Universe. Sve oko nas je universe. To može biti svemir, prostor koji nas okružuje ili naš brak, firma u kojoj radimo, grad… Pitanje je gdje stavljamo svoj fokus. Žana nam je pokazala brzu i primjenjivu vježbu. Ako na list papira označite točkicama sve stvari koje morate riješiti u skorije vrijeme, sve svoje obveze i taskove, znate što ćete zapravo vidjeti? Puno praznog i bijelog papira okolo. Toliko zapravo imamo prostora, puno više nego što mislimo i svakako više od problema ili taskova.

“Remembering that I’ll be dead soon is the most important tool I’ve ever encountered to help me make the big choices in life. Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked.”
Steve Jobs

I posljednje nam je ostalo slovo L kao Legacy. Kako možemo privući ljude da se angažiraju? Probajte si zamisliti par rečenica koje ostavljate drugima u nasljeđe.

Jednom kad shvatimo da se #leadership odnosi na stvaranje onoga što nam je najvažnije za naš svijet, također počinjemo shvaćati da sve što je stvarno važno, sve što je veće od nas, stvara se zajedno.
Svaka stvar koja može biti veća od nas stvorena je zajedno s drugim ljudima u radikalnoj ljudskoj vezi, koncept koji zahtijeva da putujemo u svoja srca kako bismo dublje iskusili njezino značenje.
Indijanski učitelj Phil Lane to opisuje ovim riječima: “Najduži put koji ćete ikada prijeći sveto je putovanje od vaše glave do vašeg srca.” zaključila je radionicu Žana Goić Petričević.

Podijeli ovu objavu