Smiješe li se vaši zaposlenici kad ponedjeljkom dođu na posao?

Prema Johanu Driessensu, direktoru ‘entuzijazma’, ovo je jedno od najvažnijih pitanja u poslovanju.

Usprkos tome što smo očekivali neočekivano od čovjeka koji s punim pravom (i ponosom!) nosi jedinstvenu titulu ‘direktora entuzijazma’, moramo priznati da je i nas iznenadio.

Jer, tko je mogao predvidjeti da će Johan Driessens, glavni govornik i prvi predavač ovogodišnje HR days konferencije, svoju maštovitost i jedinstvenost publici predstaviti na samom startu, pojavivši se na našim ekranima obučen u kostim superheroja, i to ni manje ni više nego Supermana?

Portretirajući lik ‘čovjeka od čelika’, Johan je predavanjem ‘Creating a valuable employer branding experience’ publici pokušao prenijeti poruku kako “svaki HR-ovac posjeduje određenu poslovnu supermoć koja mu omogućuje stvaranje pozitivnih iskustava i emocija za zaposlenike”.

Na nama je samo otkriti koja je to naša supermoć!
Stvarajte posebna, jedinstvena iskustva
Prema Johanu, prije nego li krenemo s planiranjem tjedna ispred nas, moramo si postaviti sljedeće pitanje: ‘Smiješe li se naši zaposlenici kada ponedjeljkom dođu na posao?’.

Ako je odgovor potvrdan – sjajno, na pravom ste tragu! Međutim, ako je on negativan, ili pak niste sigurni što biste odgovorili, pravi je trenutak za promjene koje će uključivati ”stvaranje pozitivnijih, posebnih iskustava i emocija za vaše zaposlenike”, priča Johan uz pojašnjenje kako živimo u društvu koje pogoni ‘ekonomija iskustava’. Gdjekad pozitivnih, a ponekad negativnih.

A to je ujedno i razlog zbog kojeg se Johan, kojeg smatraju jednim od najkreativnijih arhitekata poslovnog iskustva, na konferenciji pojavio kostimiran. Poanta je u izazivanju emocija.

Iskustvo nam daje kredibilitet

Naime, pojašnjava Johan, većina tvrtki ima jasno i detaljno razrađen poslovni plan, međutim, u današnje vrijeme je podjednako važno imati razrađen ‘experience plan’, odnosno nacrt temeljem kojeg ćemo stvarati (pozitivna) iskustva. Kako među klijentima, tako i među našim zaposlenicima.

„Brigom o kreiranju upečatljivih iskustava, neovisno tome radi li se o komunikaciji i interakciji koju vodimo uživo, odnosno o aktivnostima na društvenim mrežama, aktivno radimo na našem employer brandingu i stvaramo ambasadore brenda.”

Iskustvo donosi kudikamo više kredibiliteta nego standardne marketinške aktivnosti, ističe Johan i navodi primjer proizvođača žvakaćih guma koji je u nemilosrdnoj i brojnoj konkurenciji uspio ostvariti fantastične rezultate prodaje unatoč tome što su njihovi proizvodi, u suštini jednaki onima drugih tvrtki, prodavani po višoj cijeni.

„Stvar je bila u tome što su uz svoj proizvod ponudili i sasvim drugačije iskustvo. Njihove kaugume su prodavane u posebno dizajniranim aparatima u koje je bilo potrebno ubaciti kovanice i pokrenuti mehanizam kako bi proizvod izašao van, za razliku od preostalih žvakaćih guma koje su se nalazile poredane jedna do druge na određenoj polici. I to se ljudima svidjelo. Htjeli su kupovati skuplje žvakaće gume jer je proces kupnje od njih tražio određeni angažman i drugačije iskustvo. Drugim riječima, ljudi danas više ne želi biti pasivni konzumenti već aktivni sudionici određenog procesa, a na nama je da im pritom ponudimo zanimljivo i pozitivno iskustvo“, naglašava Johan.
Od onboardinga do mirovine
U onim sjetnim trenucima kada razmišljamo o tome kako su se odigrali naši životi, umjesto da stvari sagledamo u cjelini, obično se prisjećamo pojedinih upečatljivih trenutaka i na osnovu donosimo zaključke jesmo li i koliko zadovoljni proživljenim.

Isto je i s našim poslom. Uvijek iznova se vraćamo onim najposebnijim trenucima i iskustvima, priča Johan.

„Naš poslovni put prožet je brojnim iskustvima. Krenuvši od selekcijskog procesa, prijave na oglas koji nas je privukao i razgovora s budućim poslodavcem, preko pre-boarding i onboarding iskustava, upoznavanja i kasnijeg rada s kolegama, pa čak i izlaznog razgovora kojeg vodimo ako odlučimo krenuti nekim drugim smjerom… Sva navedena iskustva vode do određenih emocija, a emocije rezultiraju stvaranjem sjećanja. Pobrinite se da ta sjećanja budu pozitivna“, zaključuje Johan.

Podijeli ovu objavu